mediproffs  

 

hem
infertilitet
karlkirurgi
plastikkirurg
rehabilitering
tandvard
viktminskning
prislista

Kontakt:
tel. +48 603 051 255
tel. +46 40 692 84 80
info@mediproffs.eu

hotell
turistattraktioner

 

 

Varför skall Du besöka Szczecin och Polen?
Szczecin är en av de äldsta och största städerna i Polen. Staden tillhör regionen Västpommern och har ca 400.000 invånare. Szczecin presenteras av myndigheterna som en flyttande trädgård då staden omsluts av tre stora urskogar, har många fina parker med ovanliga växter samt har floden Odern som rinner genom staden och mynnar ut i Östersjön vid hamnstaden Świnoujście. Trots att Szczecin ligger 10 mil från havet, är det en hamnstad med ett välkänt varv, där Solidariteten, arbetarnas frihetsrörelse, har haft sitt säte under 1980 talet. Under perioden 1995-1999 var Szczecins varv ledande i Europa och även i världen. Situationen har dock drastiskt ändrats och de ekonomiska förhållandena samt politiska beslut har tvingat varvet att läggas ner. Men historien har satt sin positiva prägel på staden.

En liten historisk inblick.
Staden uppstod under tidig medeltid som en tysk stad. Prins Barnim av Magdeburg grundade staden och gav befolkningen stadsrättigheter år 1243. På 1400-talet tillhörde Stettin Hansan och var en gång ett av Östersjöns största handelscentrum. Under perioden 1648-1720 tillhörde Stettin Sverige. Det var en mycket gynnsam tid för stadsborna, då Stettin hade en stark ekonomisk ställning, vilket avspeglades i den goda levnadsstandarden. Staden blommade. När preusserna kom för att erövra området och ville driva bort svenskarna, hjälpte stadsborna de svenska soldaterna för att vinna slaget. Detta utgjorde en precedens eftersom Stettinsborna, ursprungligen preusser, kämpade mot sitt egna folkslag för att förbli under svenskt styre. Den 21 januari 1720 slöt Sverige fred med Pruesserna i Stockholm, vilket ledde till att Sverige tvingades återlämna landsområden i Pommern. Därmed förlorade Sverige städerna Stettin, Damm och Gollnow. Som vederlag för provinserna erhöll Sverige 1.000.000 riksdaler från Preussen. Som tack till Sverige för den goda tiden och utvecklingen, skapades ett stadsvapen visandes en örn som stöds av två svenska lejon.

Under II världskriget förstördes stora delar av staden och 65% av byggnaderna jämnades med marken. Sedan 1945 står Stettin under polsk förvaltning. Den uteslutande tyska befolkningen som bodde i staden imigrerade till Tyskland medan den polska befolkningen flyttades till Stettin. Efterkrigstiden tog vid och återuppbyggnaden av staden började.

Sevärdigheter i Szczecin
Det finns mycket att se i Szczecin, därför kan en guidad tur av staden rekommenderas. En av de större sevärdigheterna är Szczecins slott kallat Pommerska Hertigars Slott, där operaföreställningar och andra intressanta utställningar äger rum. En representativ plats i staden utgörs av Chorbryvallen (Wały Chrobrego) med Länsrätten, det Marina Museet, National Museet samt Marinakademin. Vallen ligger vid floden Odra och sträcker sig över 500 m. Det är en vacker plats för trevliga promenader med fin utsikt över floden. Gamla Stan och Bismarckstorn är också värda ett besök. För de som är intresserade av kyrkor kan S:t Jakobs katedral vara intressant. Basilikan inbjuder med sin gotiska stil och från dess högsta torn kan man se stadens panorama, där andra sevärdigheter som inte nämnts här kan beskådas. Vi på MediProffs ser fram emot att visa Dig runt i Szczecin. Kontakta oss.

Nattliv och nöje
Szczecin har många kaféer, pubar, barer och nattklubbar som inbjuder till ett intressant uteliv. De mest kända är Baila Club, Caffe 22 med utsikt över staden, Rocker eller Grand Crue. Staden är öppen för turister och alla som vill delta i nattlivet och dess nöjen. Det finns något för alla smaker.

Restauranger – nationalrätter
Restauranger av olika prisklasser och enklare matställen finns det gott om i Szczecin. Enbart på Chrobry Vallen finns det tre välkända restauranger: Colorado, Chrobry och Columbus med utsökt meny. Om Du vill prova några typiska nationalrätter så som: panerade fläskkotletter med kokt surkål, så kallad bigos, golonka, pieroger och olika goda soppor hittar Du restauranger där detta serveras mitt i centrum. Naturligtvist är maten billigare än i Sverige därför kan man lätt unna sig att prova på det mesta av det goda. Mer information väntar på Dig vid ankomsten.

Golf
Om Du spelar golf kan Du besöka två förstklassiga golfbanor som ligger nära Szczecin. Den första är golfbana i Binowo, som finns 20 km från staden. Den andra är golfbana Amber Baltic i Kołczewo, belägen 12 km öster om en välkänd badort vid namn Międzyzdroje. Banan finns vid utkanten av Wolins Nationalpark och är omgiven av fina grönområden. Ett utmärkt ställe for golf, idrott och avkoppling.

Hur kan man komma till Szczecin ?
Szczecin har ett mycket bra geografiskt läge i jämförelse med andra polska städer.
Här är det nära till bl.a Berlin -14 mil, Ystad - 29 mil, Köpenhamn - 41 mil och
Warszawa - 51 mil. Att komma till Szczecin kan Du antingen genom att flyga till Berlin och därefter ta minibuss eller så hämtar vi på MediProffs upp Dig vid flygplatsen. Det finns dessutom möjlighet att ta båten (Unity Line) från Ystad till Świnoujście. Därefter är det bara 10 mil till Szczecin med tåg eller bil. Det är närmare än du tror!

MediProffs hjälper Dig gärna med mer information ang. resan och med hotellbokning m.m
MediProffs tel +46 40 6928480 eller +48 603 051 255

mediproffs